Lysekil-pärla på västkusten

Lysekil i Bohuslän är ett populärt resmål i Sverige som bjuder på välkomnande hamnar, bad och aktiviteter. För den som är ute efter en avkopplande vistelse med god mat, rik natur och båtliv blir inte besvikna på denna pärla på västkusten.

Gästhamnar

På sommaren, men även vintern, finns möjlighet att hyra båtplats i någon av de gästhamnar som finns och njuta av semestern. Det finns fyra gästhamnar att lägga till vid och som alla har sin egen karaktär men inte gör någon besviken. Vid havsbadet, vilket är den största gästhamnen med sina 200 platser, finns närheten till såväl liveuppträdanden och restauranger som stolt serverar rätter med lokala råvaror, men även andra länders matupplevelser finns att upptäcka.

Utöver havsbadets gästhamn finns ytterligare tre hamnar, norra hamnen, fiskhamnen och Grundsund, som inbjuder till sköna promenadstråk och små butiker med vackert hantverk och historia från Bohuslän.

Arkitektur och varma motorer

Lysekil är kanske främst känd som en plats att besöka sommartid och njuta av lata dagar vid vattnet men har också en mängd andra aktiviteter och sevärdheter, väl värda att besöka när man är på plats. Kyrkan som är uppförd kring sekelskiftet är ett måste att se och visar en mycket intressant arkitektur och konst. Dess fasader är byggda i granit och i nygotisk stil med korsformigt plan och imponerande spira.

På sommaren anordnas bilcruising för både inbitna bilfantasterna såväl som nyfikna men oinvigda bilälskare. Oavsett vilken kategori man tillhör finns många skönheter att skåda under denna glada tillställning. Historia blandas med krom och lack och var beredda på att motorerna går varma. För den som är intresserad av priser kommer en bilvärdering väl tillhands.

I juni månad anordnas den stora skutträffen i Lysekil och traditionella skutor från hela Sverige samlas och gör en gemensam uppvisning och segling. Träffen pågår i fyra dagar och för de intresserade av traditionellt hantverk i kombination med vågor är det här en upplevelse som inte lämnar dig besviken.

Lysekil har en, inte förvånande, tendens att framkalla kreativitet och dess konsthall visar verk från konstnärer bosatta på västkusten men även konstnärer utifrån. Här kan ni titta på alltifrån realistisk till abstrakt konst. Vernissage och utställningar pågår under begränsad tid och nya konstnärer ges plats att visa upp sina verk. För den konstintresserade är det ett perfekt tillfälle att slita sig från Lysekils klippor.

Om du är på plats på midsommar bjuder Röe Gård på traditionellt midsommarfirande. Där kan du vara med och klä stången, hoppa runt den till små grodorna och äta buffé som har allt som hör till en midsommar. Maten betalas innan man är på plats och du bestämmer själv när du vill göra entré på Röe Gård. Midsommarfirandet passar både barnfamiljer eller de som kommer i goda vänners lag.

Trevlig sommar i Lysekil!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *