Gamlestan i Lysekil

Lysekil ligger vackert beläget på Västkusten 13 mil norr om Göteborg och Gamlestan är den äldsta delen av stadskärnan. Lysekil är ett semesterparadis med en unik skärgård och släta klippor i röd bohusgranit. Utanför staden ligger ett pärlband av vackra öar man kan besöka och vid den skyddade hamnen i norr bosatte sig tidigt fiskare och sjömän. I Gamlestan finns bebyggelse från 1500-talet, men den huvudsakliga bebyggelsen som står kvar idag är från 1700-talet. Ett typiskt karaktärsdrag är att alla husen vänder gavlarna mot hamnen. Att strosa runt i de gamla gränderna är trevligt och på somrarna ordnas guidade stadsvandringar. Gamla Strandgatan är stadens äldsta gata och på flera av husen finns det små skyltar som berättar om dess ägare och historia. På 1800-talet gick bebyggelsen ända ut till strandkanten. Lysekil med dess gamla och pittoreska stadsbebyggelse är helt klart värt ett besök, särskilt under den varmare delen av året, även om naturligtvis alla årstider har sin charm.

Det årliga hajsläppet

Havet utanför Lysekil kallas Västerhavet och består av 2 mindre hav, Skagerrak och Kattegatt. Det vackra Västerhavet sträcker sig både mot Danmark och mot Norge och ut mot Nordsjön och här kryllar det av liv. Det rika havslivet beror på gynnsamma strömförhållanden och här trivs både fiskar, musslor, krabbor, sjöstjärnor, havsanemoner och sälar. Skagerrak är faktiskt Sveriges artrikaste vatten; här rör sig över 1500 djur och växter och orsaken är bland annat den höga salthalten på runt 30 promille. I mars i år hittades till och med en 90 centimeter lång europeisk stör i Lysekil, vilket är en mycket sällsynt art. Lite annorlunda förhållanden råder i Kattegatt, där salthalten minskar på grund av tillflöden från sötvatten från åar och älvar. Det hindrar dock inte att det ändå finns runt 800 växter och djur i havet. I Havets hus i Lysekil föds småfläckiga rödhajar upp och deras årliga hajsläpp är en del av arbetet för att bevara den biologiska mångfalden, men också för att förstärka den fridlysta stammen. Den biologiska mångfalden är hotad över hela världen och den behöver utforskas och beskyddas.

Byta tak på gamla hus

Husen i Gamlestan har ju en del år på nacken och kräver ett visst underhåll. Taket är en del av huset som utsätts för mycket slitage. När ska man då byta tak? Ett normalt tak hålla i ungefär 50 år, så egentligen behöver man inte byta tak allt för ofta. Oftast byter man tak när man vill förnya huset eller när taket behöver lagas, till exempel att byta trasiga takpannor eller laga skarvar. Att byta tak på gamla byggnader är inte så enkelt, det kan i många fall räcka med att tvätta taket ordentligt med en speciell taktvätt, ta bort all gammal mossa och sedan reparera de ställen som faktiskt är trasiga i stället för att byta ut hela taket på en gång. En annan anledning att byta taket är att man med rätt tak kan sänka energiförbrukningen på sitt hus. Ett nytt tak läcker mindre värme, vilket sänker uppvärmningskostnaderna. Huset kommer naturligtvis också att stiga i värde vid en sådan renovering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *