Hummerfiske i Bohuslän

Kräftskivan är en svensk tradition med rika anor som vanligtvis äger rum från början av augusti till slutet av september. För många är festligheterna under skivan där stora mängder kokta kräftor och snaps intas höjdpunkten på sensommaren. En vanlig invändning är dock att det både är svårt och kladdigt att äta sig mätt på de ofta något mindre skaldjuren. Håller du med är hummer är ett bättre alternativ för dig. Vill du prova på lagligt hummerfiske gör du bäst i att bege dig västerut till orter som Marstrand och Bohuslän. Det karga dramatiska landskapet bjuder ofta på både spänning och god fiskelycka.

250px-lobster_nsrwTa hjälp av traktens bästa fiskare

Om du vill fiska hummer eller skaldjur i stort finns det mycket att tänka på. Fisket skiljer sig åt avsevärt från vanligt fiske och sker helt utan spö, lina och krok. Här används i stället nätbeklädda burar särskilt avsedda för hummerfiske som släpps ned i vattnet. När de sedan dras upp rensas de och innehåller förhoppningsvis hummer. Du får med störst sannolikhet goda resultat då du fiskar kring kobbar och skär på 10-30 meters djup. Det är nämligen ett välkänt faktum att hummern livnär sig på de alger som täcker klippbottnar i Östersjöns salta vatten. Bohuslän och särskilt Lysekil är känt över hela landet för sina skickliga fiskare och med rätt vägledning får du hela buren full efter en hel dags slit i vinden. Likt en kräftskiva intas även en hummermiddag gärna utomhus på en behaglig sensommarkväll. Står du utan altan eller veranda finns allt för ett lyckat byggprojekt på Byggmax.se on line.

Det fångat själv smakar alltid bäst

Hummer i sig betraktas som en delikatess och kräver förslagsvis inte mer än pepparrotssås, smör och potatis för att utgöra en fulländad kulinarisk upplevelse. Ska du bjuda in ett större sällskap på en lite lyxigare middag finns det dock flera spännande tillbehör att ha i åtanke. Glöm aldrig att skaldjursallergi är vanligare än vad du tror. Du bör kunna erbjuda dina gäster åtminstone ett alternativ för de som inte äter hummer. Korv är likt skaldjur en typ av plockmat som passar bra till ett par starka snaps. Har du en köttkvarn med korvhorn förbereder du själv hemmagjord korv som du unikt kan krydda efter egen smak. Spännande tillbehör som trivs på tallriken tillsammans med hummer är bräserad pumpa, tryffelrisotto och enkelt men lite mindre väntat även grönsaksnudlar. Säsongen för hummerfiske pågår från den 26:e september till den 30:e april. Du gör aldrig fel i att servera hummer till nyårsmiddagen. Dock är hummer även alltid lämpligt som ett lyxigt vardagsinslag oavsett vilken tid det är på året.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *