Lysekils historia

Lysekils historia

Lysekil är en stad i Bohuslän som har en spännande historia även för människor utan anknytning till staden. Här kan alla som vill veta lite mer om hur Sverige fungerade förr i tiden få se en bit av äldre samhällen. Med anor som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden har Lysekil gått igenom flera olika historiska epoker, vilket avspeglas i stadens utseende idag. På platsen har det funnits bosättningar ända sedan den hade sitt ursprungliga namn, Norra hamnen. Fram till 1600-talet var det nämligen ett mindre samhälle med endast några få gårdar som låg belägna där Lysekil finns idag. Därefter växte en stad upp som fick namnet Lysekil.

Västra Götaland, Lysekil, Lysekil, Bohuslän, Miljöer-Stadsmiljö

Eftersom Lysekil ligger på västkusten har mycket av dess historia handlat om fisket. Framför allt har sill varit Lysekilbornas viktigaste handelsvara. I Lysekil har hela produktionskedjan varit centrerad till den lilla staden, vilket innebar att de lokala fiskarna fiskade upp sillen innan de paketerades av lokala arbetare i land för att sedan säljas vidare av stadens grosshandlare och butiker. Det gjorde att sillen nästan uteslutande höll Lysekil vid liv och höll majoriteten av stadens invånare sysselsatta. Idag är sillen fortfarande en viktig handelsvara för Lysekil, men det har under årens lopp gått från att vara individuella fiskare och mindre företag till större koncerner som har sett till att tjäna pengar på sillen.

På 1800-talet fick Lysekil en helt ny inkomstkälla som var separat från sillen. Det handlade om turismen som slog igenom på bred front. Folk hade nämligen hört talas om Lysekils vackra läge vid kusten med fina badmöjligheter liksom det vackra vädret under sommarhalvåret. Hit åkte människor för att stärka sig och komma hem till sina städer med förnyade krafter. Med nybyggda badhus blev Lysekil en klassisk badort och dess rykte spred sig vida omkring som en stad för alla i behov av en semester.

1903 var en viktig hållpunkt i Lysekils historia eftersom de då fick stadsrättigheter. Det var något som regeringen delade ut till samhällen som därmed fick möjlighet att exportera och importera varor med andra länder. Det fick fart på Lysekils ekonomi som snabbt hittade nya inkomstkällor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *