Gåsö

Gåsö är en av de fyra öar som tillhör Lysekils kommun, tillsammans med Skaftö, Stora Kornö och Lilla Kornö. Den ligger ungefär en halvmil sydväst om Lysekil vid Gullmarsfjorden, och ingår i Gullmarns naturreservat. Tillsammans med Storön och en rad mindre holmar och skär bildar Gåsö det som kallas Gåsöskärgården. Mellan Gåsö och Storön finns bara ett smalt sund, som man kan gå över tack vare en enklare bro.

Västra Götaland, Kungälv, Bohuslän, Byggnadsverk-Bostadsbebyggelse-Bostadshus, Miljöer-Kust- och skärgårdsmiljö

Västra Götaland, Kungälv, Bohuslän, Byggnadsverk-Bostadsbebyggelse-Bostadshus, Miljöer-Kust- och skärgårdsmiljö

Gåsö är en utpräglad sommarö, såtillvida att den inte har några permanenta åretruntboende, men en befolkning sommartid på runt 250 människor. Gåsös ursprungliga befolkning bestod av skutskepparfamiljer, och många av dagens sommargäster är ättlingar till de familjerna. Vissa hus som står på ön idag har funnits där sedan 1500-talet, men det var inte förrän på 1700-talet som det började byggas boenden på ön i någon större utsträckning. Förutom ättlingarna till de långlivade familjerna på Gåsö finns också de som endast har kommit till Gåsö sedan den blev en sommarstuge- och badort, vilket skedde under 1800-talet. Då var ön till majoriteten befolkad av kvinnor, med några enstaka forna sjökaptener som dragit sig tillbaka till Gåsö och levde mestadels på fiske. Badgästerna kom i form av dagsbesökande seglare från bland annat Lysekil och Fiskebäckskil. Gästerna gjorde snart att en mindre turistverksamhet utvecklades på Gåsö, bland annat i form av ett varmbadhus och ett kallbadhus, samt ett pensionat. Kanske nådde turistverksamheten sin höjd under den första halvan av 1900-talet; år 1912 öppnade nämligen ett strandhotell på ön, men både hotellet och badhusen lades ned år 1957.

Därmed inte sagt att det inte är liv och rörelse på Gåsö idag, utöver sol och bad. Som ett exempel kan nämnas att det finns tre livkraftiga föreningar som håller till på ön: Gåsö Tennis och Segelklubb, Gåsö Samfällighetsförening och Gåsö Naturvårdsförening.

Om du har ett sommarboende på Gåsö, eller någon annanstans med vacker utsikt där du tycker om att sitta utomhus mycket, är en bra investering att bygga ett uterum till din sommarstuga. Med ett uterum kan du sitta utomhus även de dagar av den svenska sommaren då det regnar, och du förlänger dessutom sommaren, då du kan sitta ute ända in i oktober. Du hittar uterum för alla smaker på Skanskabyggvaror.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *